“Водичарки”с.Беранци ,општина Могила,прогласени за нематеријално културно добро

“Водичарки”с.Беранци ,општина Могила,прогласени за нематеријално културно добро

Донесена одлука на Влада на Република Северна Македонија:”Водичарки”с.Беранци ,општина Могила,прогласени за нематеријално културно добро за културно наследство од особено значење,поткатегорија големо значење.

Прочитај повеќе

Чествување на ликот и делото на Ило Лопатички

Чествување на ликот и делото на Ило Лопатички

Ило Лопатички,Могилчанецот,даде свој значаен придонес за нашата татковина. На 10.07.2014година го одлета,тој,последниот кобен лет во кој го изгуби животот заедно со екипажот. Секогаш ќе недостига поздравот над Могила од Илче. Вечна му слава!

Прочитај повеќе

Одржан 7-миот по ред фестивал на дуети „Константин и Елена“

Одржан 7-миот по ред фестивал на дуети „Константин и Елена“

На 11.07.2019год. го прогласив 7-иот по ред фестивал на дуети единствен во нашата држава за отворен. Општина Могила е убава,правиме се за да биде поубава.На нејзините вековни и постоечки вредности надградивме вредности со нов сјај како рефлексија...

Прочитај повеќе

Пелагониско Сретсело

Пелагониско Сретсело

На 16.06.2019 година по прв пат се одржа манифестацијата „ПЕЛАГОНИСКО СРЕТСЕЛО“. Успешноста на настанот е заслуга на организаторите: Центар за едукација и негување на традицијата и фолклорот Етно Илинден од Битола и Могила и Општина Могила.

Прочитај повеќе

Обичај кој се негува со децении -„Водичарки“с.Беранци

Обичај кој се негува со децении -„Водичарки“с.Беранци

Селото Беранци, општина Могила, Битолско е едно од ретките населени места во Македонија, а можеби и единствено, каде што до денес “живо” се практикуваат обичаите и обредите за Водици и се предаваат од генерација на генерација. Главни...

Прочитај повеќе

Обичај кој трае со децении -„Водичарки“ с.Беранци

Селото Беранци, општина Могила, Битолско е едно од ретките населени места во Македонија, а можеби и единствено, каде што до денес “живо” се практикуваат обичаите и обредите за Водици и се предаваат од генерација на генерација. Главни...

Прочитај повеќе

Општина Могила домаќин на меѓународната манифестација „КУЛТУРНИ ВИДИЦИ“ посветена на 1.100 години од смртта на Св.Климент Охридски

Општина Могила домаќин на меѓународната манифестација „КУЛТУРНИ ВИДИЦИ“ посветена на 1.100 години од смртта на Св.Климент Охридски

Општина Могила домаќин на меѓународната манифестација „КУЛТУРНИ ВИДИЦИ“ посветена на 1.100 години од смртта на Св.Климент Охридски. На манифестацијата присуствуваше актерска екипа на Народниот театар од Прилеп, врвни писатели од Монголија...

Прочитај повеќе